Nemzeti Együttműködési Alap

Egyesületünk, mely 1993 óta működik, természetvédelmi célokat szolgál, elkötelezetten dolgozik a társadalom egészséges, esztétikus természet iránti igényének kielégítése érdekében. Kiemelten fontosnak tartjuk a természet jelen és jövő nemzedékek számára való megőrzését, a természeti örökség és a biológiai sokféleség oltalmát, valamint az ember és természet közötti harmonikus kapcsolat kialakítását.
Ennek érdekében Egyesületünk a Duna-Tisza köze több pontján hajt végre természetvédelmi programokat, és több természetvédelmi kutatásban vesz részt megalakulása óta. 2012-től egyre intenzívebben veszünk részt a Kolon-tó környezetében történő természetvédelmi akciókban, egyre jelentősebb szerepet vállalunk a programok szervezésében és koordinálásában.
Infrastruktúránk fejlesztése egyaránt szolgálja az intenzívebb működésünket, a jelenlegi, és a megszólítani kívánt új tagságunk elérése mellett oktatási programjainkat is. A fejlesztés e mellett segíti az önkéntesek rendszeres megszólítását is. Tapasztaltuk, hogy tagságunk legaktívabb tagjai a Kolon-tó közeli településeken élnek, ezért fontos, hogy változatos programlehetőségekkel, intenzív kommunikációval fenn tudjuk tartani a folyamatos érdeklődést.
Oktatás tekintetében 2017-től nemzetközi mintára elindítjuk Kolon-tavi Junior Ranger programunkat. Ez a program környező települések felső tagozatosainak szól, mint egy természetismereti szakkör, melyben külön hangsúlyt kap a Kiskunsági Nemzeti Park élőhelyeinek, az Igazgatóság munkájának a megismertetése. Kiemelten fontosnak tartjuk a tanórai tudásanyag kiegészítését a lokális sajátosságok bővítésével, ez kulcsfontosságú a szemléletmód kialakításában, megalapozva a jövőbeli társadalmi felelősségvállalást. Ebbe a programba be kívánunk vonni támogató szervezeteket is (pl.: önkormányzatok, helyi vállalkozások).
Akcióink jelentős része a természetben történő aktív tevékenység ezért mindenképpen számolnunk kell kisebb sérülések kockázatával. A pályázatból szükséges mértékben fejlesztjük elsősegély-, és munkavédelmi felszerelésünket. Emellett a tagság számára lehetőséget biztosítunk elsősegély-tanfolyamon való részvételre.
Tanösvényeink fejlesztésével egy jobban átlátható, könnyebben bejárható túraútvonal-hálózatot tudunk kialakítani, amely így a növekvő létszámú érdeklődő igényeit is ki tudja elégíteni. A tanösvények karbantartását, fejlesztését a helyi közösségek önkénteseinek bevonásával végezzük, ahol szintén kiemelt figyelmet fordítunk a fiatal korosztályra. A közös munka lehetőséget biztosít a szemléletük alakításában, illetve elősegíti, hogy magukénak érezzék a természeti környezetüket.
Az egyesület kevés tagot számlál a fiatal korosztály köreiből. Mivel a jövő nemzedékeire szükségünk van a természetvédelemben, ezért pályázatunkban őket próbáljuk elérni a mai trendeknek megfelelő kommunikációs eszközökkel (facebook, youtube).