Látnivalók

Csonka-torony, Soltszentimre
Soltszentimre határában található pusztatemplom, Árpád-kori emlékmű, mely a 11. században épülhetett. Jellegzetessége, hogy többféle építőkövet is felfedezhetünk benne, mint például Kolon-tavi réti mészkövet, római égetett téglát és vulkáni eredetű kőzeteket is.
Megközelítés: Soltszentimre központjából a sárga turistajelzésen érhető el.
GPS: 46.745288382505045, 19.238023460170776
Kérjük a tanösvény tábla mellett parkoljanak, és a Csonka-tornyot gyalogosan közelítsék meg!

Túzok-torony, Soltszentimre
Soltszentimre központjától nyugatra, 5 km-re található a Túzok-torony. A toronyból megfigyelhetjük a szikes puszta élővilágát, áprilisban a kora hajnali órákban akár a túzokok násztánca a dürgés is látható. Május-júniusban a kék vércsék családi életétől hangos a puszta, míg az éles szeműek az ürgéket is megpillanthatják.
Megközelítés: Soltszentimre központjából a vasútállomás felé haladva a beton út végén át kell menni a csatornán (Duna-völgyi főcsatorna), utána balra kell fordulni, és a fasor végén lehet parkolni.
GPS: 46.764559, 19.224409
Kérjük a DVCS mentén, a nyárfák mellett parkoljanak, és a Túzok-tornyot gyalogosan közelítsék meg!

Nagy-víz, Izsák
A 20 ha változó mélységű (1-1,8 m) nyílt vizet szigetek tagolják, megtörve az erős hullámzást, és pihenőhelyet szolgálva a madarak számára. A mély vizeket sekélyek veszik körül melyeket nem kotrással, hanem zöld nádvágással alakítottak ki. A tó közepén elhelyezkedő vízfelület tömegesen vonzza a parti- és vízimadarakat költési és vonulási időszakban egyaránt. A tó mellett helyezkedik el a kotrási anyag rekultivált depóniája, mely 16 őshonos cserje- és fafajjal került betelepítésre, és az évszázad közepére természetes erdő képét fogja mutatni.
Megközelítés: Soltszentimréről a benzinkút mellett (GPS: 46.759047, 19.296412) kell befordulni a murvás útra. Az első földút lehetőségnél jobbra kell kanyarodni, majd ennek a végén balra. Beérünk egy tanyaközpontba, majd az első lehetőségnél jobbra fordulunk és a sárga túrajelzésen elérünk a Nagy-vízig.
GPS: 46.763372, 19.331796
Kérjük autóval a sorompó és kerítés előtt parkoljanak, és gyalog folytassák útjukat, mert innentől a homokos földút nehezen járható autóval.

Öreg-víz, Izsák
A Kiskunsági Nemzeti Park területén az első nagy volumenű vizes élőhelyrehabilitáció (1989), ahol elsődleges célkitűzésként szerepelt, hogy az aszályos években is menedéke legyen a tó különleges halállományának. A közel 6 ha-os nyílt vízfelületet kotrással alakították ki 1,5 m mélységben. Az átmeneti szegélyzónák jelentősége kiemelt, mivel a tavasszal könnyen felmelegedő sekély vizekben kiválóan tudnak szaporodni a halak, mint például a fokozottan védett lápi póc, és a védett réti csík.
GPS: 46.772148, 19.338842

Rekettyés, Fülöpszállás
A Kolon-tó környezetének egyik legszebb és legjobb vízháztartású láprétje. A réten sétálva sok helyen érezhetjük talpunk alatt a tőzeg felhalmozódást. Több védett növényfajnak is élőhelye, például a kormos csáténak, a keskenylevelű gyapjúsásnak, a szibériai nősziromnak és számos orchidea fajnak. A területen költ a haris, nagy póling és nagy goda, valamint a szalakótáknak is költő- és táplálkozóhelye. Július közepétől rajzik a vérfű hangyaboglárka, mely kizárólag az őszi vérfű virágába rakja petéit.
GPS: 46.825464, 19.267534
Kérjük autóval az úton parkoljanak le, és a Rekettyést gyalogosan közelítsék meg!