Programtár

Túráinkat elsősorban egyéni turisták, családok, kisebb létszámú csoportok részére javasoljuk. A szakvezetéses túrákon a résztvevőknek lehetőségük van a tömeges turizmus elől elzárt helyszínek és egyedi természeti értékek megismerésére.A túrákon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött! A túrákon a résztvevők létszáma korlátozott, általában maximum 20-25 fő. A korlátozást a résztvevők élményhez jutása és a természetben okozott esetleges zavarás minimalizálása indokolja. Előfordulhat, hogy az időjárási vagy a terepviszonyok miatt a túra helye, időpontja változik. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Február 4. - Vizes Élőhelyek Világnapja túra a Kolon-tónál
A gyalogtúra során Izsákról indulva a Kolon-tó szegélyében több kilátópontot érintünk. Az Aqua Colun tanösvényen megfigyeljük a téli tájat, a telelő madarakat és megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, természeti értékeivel és azok védelmével.
Találkozó: 9:00 óra, Izsák
Túravezető: Morvai Edina
(6 km, 3-4 óra)

Február 18. - Megszólal a pacsirta? – Tavaszváró túra a Kolon-tónál
A néphagyomány szerint ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, közeleg a tavasz. Ennek járunk utána túránk során. Izsákról indulva a Kolon-tó szegélyében több kilátópontot érintünk, mindeközben megfigyeljük a tavaszra készülődő természetet és megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, természeti értékeivel és azok védelmével.
Találkozó: 9:00 óra, Izsák
Túravezető: Morvai Edina
(6 km, 3-4 óra)

Március 18. - Víz Világnapja a Kolon-tónál
A gyalogtúra során Izsákról indulva a Kolon-tó szegélyében több kilátópontot érintve haladunk az Aqua Colun tanösvényen. Ezután körbesétálunk a Bikatorok tanösvényen, ahol bemutatjuk a Kolon-tó tájtörténetét, természeti értékeit és kinézünk a Nagy-vízre. Visszautunk Izsákra a Matyó-dűlőn vezet.
Találkozó: 9:00, Izsák
Túravezető: Morvai Edina
(16 km, 7-8 óra)

Április 21. - Lepkék éjszakája a Kolon-tónál
Saját autókkal és telekocsikkal közösen kimegyünk a B. Bognár tanyára, ahol az est folyamán szakember segítségével megismerjük a Kolon-tó éjszakai lepkéit. Napnyugta előtt sétálunk a Bikatorok tanösvényen (2 km), majd előadást hallgatunk a Kolon-tó lepkefaunájáról. Sötétedés után speciális lámpa fénye mellett figyeljük meg a különleges éjszakai lepkéket. Este tábortűz.
Találkozó: 17:30 óra, Soltszentimre
Túravezető: Morvai Edina
(2-3 km, 4-5 óra)

Május 20. - Orchidea túra a Kolon-tónál
A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken tavasztól nyár elejéig csodálhatjuk meg a hazai kosborok gazdag világát a Kolon-tavi Orchideák tanösvényen. Nagyobb számban a mocsári kosbor, a hússzínű ujjaskosbor, a vitézkosbor és a fokozottan védett pókbangó fordul elő.
Találkozó: 09:00, Páhi
Túravezető: Morvai Edina
(8 km, 4-5 óra)

Május 20. - Fülemülék éjszakája a Kolon-tónál
A gyalogtúra során több kilátópontot érintünk, közben a megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, különleges élővilágával, érdekes növényeket és állatokat mutatunk be. Napnyugta után az éjszaka hangjaira figyelünk, fülemülék szólnak, békák koncerteznek, ha szerencsénk van az aranysakálok vonyítását is hallhatjuk.
Találkozó: 18:30, Soltszentimre
Túravezető: Morvai Edina
(3-4 km, 4-5 óra)

Június 10. - Lappantyúk éjszakája a Kolon-tónál
A gyalogtúra során több kilátópontot érintünk, közben a megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, különleges élővilágával, érdekes növényeket és állatokat mutatunk be. Napnyugta után az éjszaka hangjaira figyelünk, lappantyúk szólnak, békák koncerteznek, ha szerencsénk van az aranysakálok vonyítását is hallhatjuk.
Találkozó: 18:30, Soltszentimre
Túravezető: Morvai Edina
(3-4 km, 4-5 óra)

Augusztus 12. - Nyáresti túra a Kolon-tónál
A gyalogtúra során több kilátópontot érintünk, közben a megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, különleges élővilágával, érdekes növényeket és állatokat mutatunk be.
Késő nyári hangulatban gyalogtúrázunk az Bikatorok tanösvényen, gyönyörködünk a naplemente fényeiben, hazautunk a csillagos ég alatt vezet.
Találkozó: 18:30, Soltszentimre
Túravezető: Morvai Edina
(3-4 km, 4-5 óra)

Augusztus 26. - Ezeregycsillagos est a Kolon-tónál
Saját autókkal és telekocsikkal közösen kimegyünk a B. Bognár tanyára, ahol az est folyamán szakember segítségével megismerjük az éjszakai égboltot. Napnyugta előtt bolygótúrát teszünk a Bikatorok tanösvényen , majd előadást hallgatunk a csillagokról. Derült égbolt esetén sötétedés után csillagászati távcsővel figyeljük meg a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt, valamint galaxisokat, planetáris ködöket.
Találkozó: 17:30 óra, Soltszentimre, benzinkút mellett
Túravezető: Morvai Edina
(2-3 km, 4-5 óra)

Szeptember 24. - Őszi kikerics túra Kolon-tónál
A legtöbb növénnyel ellentétben ősszel hozza virágait az őszi kikerics, mely ilyenkor tömegesen borítja a túra során bejárt réteket. Várunk mindenkit egy kellemes, őszi hangulatú sétára a színesedő erdőben és a virágoktól rózsaszín réteken.
Találkozó: 9:00 óra, Páhi
Túravezető: Morvai Edina
(8 km, 4-5 óra)

Október 14. - Őszi túra a Kolon-tónál
A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken gyalogtúrázunk és figyeljük meg a láplétek, mocsárrétek őszi színesedő világát. A túra során ismertetjük a Kolon-tó tájtörténetét, a változatos élőhelyeket és az itt élő növényeket és állatokat.
Találkozó: 9:00, Páhi
Túravezető: Morvai Edina
(8 km, 3-4 óra)

December 2. - Téli túra Kolon-tónál
A túra során bejárjuk a Bikatorok tanösvényt a téli évszakban, megfigyeljük a téli tájat, a telelő madarakat és megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, természeti értékeivel és azok védelmével.
Találkozó: 09:00, Soltszentimre
Túravezető: Morvai Edina
(3-4 km, 4-5 óra)

A túrákra jelentkezni itt lehet!