Bagoly kerestetik

Erdei fülesbagoly

Sokféle monda, hiedelem és tévhit kapcsolódik a baglyokhoz, az ókori görögök például a bölcsesség jelképének tartották őket, míg a középkorban az ördög szolgájaként tekintettek rájuk. Magyarországon a népi hiedelemvilágban is sajnos, a halál és a gonosz megtestesítőjeként tekintenek rájuk, melyet valószínűleg éjszakai és ragadozó életmódjuknak köszönhetnek. Igaz, hogy rendkívül jó vadászok, de ezt különleges testfelépítésüknek köszönhetik, mellyel jól alkalmazkodtak az éjszakai életmódhoz. Kivételes tollazatuknak köszönhetően nesztelenül képesek repülni, fülük aszimmetrikusan helyezkedik el koponyájukon, így térhallásuk kiváló. Fészket nem építenek, hanem más madarak (főleg ragadozók) fészkeit, odúkat és mesterséges költőládákat foglalnak el. Hazánkban mindegyik bagoly védett!
Magyarországon összesen tíz bagolyfaj költ, melyből öt fordul elő a Kolon-tó környékén. Ebben a cikkben őket szeretnénk közelebbről is megismertetni a kedves Olvasóval.
Kezdjük mindjárt a legkisebbel, a mindösszesen 20 centiméter testhosszal rendelkező füleskuvikkal. A többi bagollyal ellentétben vonuló madár, a telet Afrikában tölti, áprilisban érkezik hazánkban és szeptemberben vonul el telelőterületeire. Karcsú test és arányaiban nagy fej jellemzi, mely tetején tollfüleket visel. Szürkés-vörösesbarna színű tollruhája a fák kérgének színére hasonlít, ezért könnyen beleolvad környezetébe. Tápláléka nagyrészt rovarokból áll. A Kolon-tó környékén számos revírt ismerünk, főleg a szalakótának kihelyezett D-típusú odúkat foglalja el.
Szintén kisebb méretű madarunk a kuvik, aki küllemre hasonlít előző madarunkhoz, de nincsenek tollfülei. Tollazata egyhangú egérszürke, melyet szép fehér foltozottság díszít. Egész évben megtalálható Magyarországon, költésbe április-májusban kezd. Egerekkel, de főleg rovarokkal táplálkozik, nappali is aktív, ezért gyakran kerül szem elé, leginkábba kémények tetején ücsörögve láthatjuk. Sajnos, hozzá fűződik egyik legismertebb tévhitünk is, őt hívják halálmadárnak. A hiedelem szerint, amelyik háznál megjelent a kuvik oda hamarosan a halál maga is bekopogtatott. Valójában a kuvik a halál bekövetkezte után jelent meg a háznál, ugyanis a virrasztáskor égő lámpafényére rengeteg rovar odagyűlt, ami így terülj, terülj asztalkám lett számára. Gyakori faj a Kolon-tó környéki mezőgazdasági területeken, tanyákon és településeken is.
Egyik legszebb bagolyfajunk, a gyöngybagoly, kinek „arca” szív alakú. Nevét tollazatán látható gyöngysorra hasonlító foltozottságról kapta. Nagyon jó rágcsálóírtó, főleg pockokkal, egerekkel és cickányokkal táplálkozik, és a patkányokat sem veti meg. Fészkelőhelye padlások, templomtornyok, állattartó telepek, elhagyott épületek. A Kolon-tó körül kevés költő párról van adatunk.
Gyakoribb bagolyfajok közé tartozik a macskabagoly. Nevét a tojók jellegzetes macskanyávogásra hasonlító hangjáról kapta. A hímek huhogó hangja ismerős lehet a legtöbb kísértetfilmből. E nagyobb méretű - testhosszuk kb. 40 cm - madarunk barnás-szürke színezetével szintén jól beilleszkedik a fák közé. Változatos menüje egerekből, pockokból, cickányokból, énekesmadarakból, vagy akár gyíkokból tevődik össze. A Kolon-tó körül öreg, odvas fákban költ.
Leggyakoribb hazai bagolyfaj az erdei fülesbagoly, kinek fejét a füleskuvikhoz hasonlóan tollfülek díszítik. Fő tápláléka a mezei pocok. A fiókák szokása, hogy röpképességük elérése előtt szétmásznak az odú környékén, és onnan hallatják panaszos táplálékkérő hangjukat. Télen nagyobb csapatokban is megjelenhetnek a településeken, egy-egy fán, leginkább fenyőn, akár 10-20 bagoly is összegyűlhet. Ilyenkor a nappal védtelenebb baglyok a ragadozóktól ritkább, biztonságos belterületi részekre húzódnak és innen indulnak éjszaka vadászportyára.
Láthatjuk, hogy mindegyik baglyunk rendkívül hasznos az ember számára, hiszen rengeteg általunk károsnak tekintett rovart és rágcsálót pusztítanak el. Felejtsük el a régi tévhiteket és örüljünk, ha bagoly érkezik a házhoz, és ritkulnak az egerek.
Felhívás!
Szeretnénk jobban feltérképezni a Kolon-tó környékén élő baglyok számát, melyhez az Önök segítségét kérjük. Ha tudomásuk van a környező településeken költő bagolycsaládról, vagy téli pihenőhelyről, kérjük írjanak nekünk a kolonvilag@kolon-to.com e-mail címre. Köszönjük!

Izsáki Hírek 2021. január