Orchideák világa és védelme a Páhi-réteken

Izsák és Páhi között fekvő Páhi-rétek jellegzetes természeti értékekkel bíró láp- és mocsárrétek, melyek jelentőségét kiemeli azok kiterjedése és mozaikossága. A legnedvesebb részeken lápréteket találunk, a térszint emelkedésével pedig mocsárréteket, majd sztyeppréteket, mindezt magányos vadkörtefák és magyar kőris facsoportok színesítik.
Egyik leglátványosabb növénycsoport, az orchideák képviselői szép számban megfigyelhetőek e réteken. A Kolon-tó körül megtalálható 23 orchidea közül tizenegy fordul itt elő. Az apró termetű növényekhez közel hajolva láthatjuk, hogy milyen sokféle formájú, színű lehet egy-egy virág, például a vitézkosbor kis virágai egy sisakos vitéz alakjára hasonlítanak. A virág egyik különleges alkotója a mézajak, mely méretében, színében, mintázatában, szőrözöttségében eltérő lehet. Ez a megporzó rovarok leszállóhelye, ugyanis a hazai orchideáknál a rovarmegporzás jellemző. A virágporuk nyálkaszerű, a rovarok fejére vagy előtorára tapadó pollencsomag. A megporzó rovarokat többféleképp csalogatják magukhoz a növények: nektárt termelnek, táplálékot ígérnek vagy szexuálisan tévesztik meg őket. Vannak önmegporzó fajok is, mint például a fokozottan védett, kis egyedszámban jelen levő méhbangó. Némelyek erősen illatoznak is, a poloskaszagú kosbor sem véletlen kapta ezt a nevet, ha megszagoljuk, érezhetjük a poloskák jellegzetes szagát. A megporzás után az orchideák tokterméseiben több ezer, nagyon apró méretű mag fejlődik, amit a szél könnyen, messzire szállít. A csíranövény kifejlődése után az orchideáknak gombapartnerekre van szükségük fennmaradásukhoz, melyet egész életük során fenntarthatnak.
Hazánkban minden orchidea védett!
Átgondolt természetvédelmi kezelés
Az orchideákon kívül több tucat védett és fokozottan védett faj kötődik a Páhi-rétekhez. Költ itt a túzok, a haris, szép számban jelen van a magyar tarsza, a nagy tűzlepke, a vérfű-hangyaboglárka és az elevenszülő gyík, jelentős a kornistárnics, a szibérai nőszirom és a nyári tőzike állománya. Bár nem védett növényünk, de ősszel meseszép rózsaszín virágszőnyegként borítja a tájat az őszi kikerics. A mozaikos gyepeken előforduló értékes fajok megtartásához körültekintő, természetvédelmi szempontú területhasználatot végez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Az üde láprétek esetében csak a lassú beerdősülést akadályozzák meg a cserjék és fák kíméletes eltávolításával. A szárazabb mocsárrétek és sztyepprétek kezelésében a legeltetés és a kaszálás időbeni és térbeni kombinációja a legcélravezetőbb. A kaszálás időpontjának megválasztása egyedi elbírálást igényel, mely igazodik a területen élő védett fajok életciklusához. A minimum 8 méter szélességű hagyássávok, és a nagy kiterjedésű hagyásfoltok menedéket nyújtanak a vadak számára a kaszálógépek elől, a fennmaradt részeken a növények termést hoznak, a kórókban számos rovar áttelel. A szabályos vadriasztólánc használatával csökken az elkaszált fészekaljak, madarak, emlősök száma. A magasabban található, és így szárazabb területeket magyar szürkemarhával és Furioso-North Star fajtájú lovakkal kíméletesen legeltetik. Az időbeni korlátozásokkal, szakaszolásokkal és az állatlétszám kellő beállításával a természeti értékek megőrzése szempontjából a legmegfelelőbb használati mértéket lehet elérni.
Bakancslistás kirándulóhely
A Páhi-rétek igazi kincseket rejt a természetkedvelők és kirándulni vágyók számára, melyet a nyolc kilométeres Kolon-tavi Orchideák tanösvény mutat be. Fő témája a hazai orchideafajok különleges világa, de rajtuk kívül sok más természeti értékkel is találkozhatunk túránk során. Megismerkedhetünk a Páhitól északnyugatra található Pecznyik-erdővel, a körülötte levő mocsár- és láprétekkel, az itt zajló természetvédelmi kezelésekkel, a Kolon-tó földtani és talajtani jellegzetességeivel, valamint a láprétek állatvilágával. A tanösvény bejárását május-júniusban különösen ajánljuk, amikor a legtöbb orchidea virágzik. Ilyenkor akár hét faj is megfigyelhető.