Túrázzunk a Kolon-tó körüli tanösvényeken!

A Kolon-tó körül három tanösvényt is bejárhatnak a túrázni, kirándulni vágyók, és ismerhetik meg az itt előforduló természeti értékeket.
Az Aqua Colun tanösvény Izsákról indul, a focipálya mellől, és 6 kilométeren át vezeti a látogatókat. Bár, a tanösvény táblái felújításra szorulnak, szerencsére a digitális világnak köszönhetően könnyen bejárható az útvonal. Az Aktív Magyarország mobiltelefonos applikációjában, a Digitális Vándorban már megtalálható az Aqua Colun e-tanösvény. A digitális tanösvény 10 állomáson mutatja be a Kolon-tó élővilágát. Minden állomáson az ismertető leírás mellett, egy-egy kvíz, játékos feladat várja a túrázókat. A modern technológia segítségével – digitális módon (3D, kiterjesztett valóság) – akár a vidrát is megfigyelheti a látogató.
A Bikatorok tanösvény három kilométeren mutatja be a Kolon-tó igazi különlegességét, a homokbuckák és a láp közvetlen találkozását. A tanösvény az egyik legnagyobb élőhely-rekonstrukciótól, a Nagy-víztől indul. Nagyobb, összefüggő nyílt vizet itt láthatnak igazán a kirándulók. Megismerhetjük még az egykori tájat, a tájátalakításokat, illetve a homok és a láp élővilágát is. A táj évszakonként különböző, gyönyörű képet mutat, így a tanösvény bejárását egész évben javasoljuk.
A Páhi település központjából induló Kolon-tavi Orchideák tanösvény nyolc kilométeren át vezeti a látogatókat a Páhi-réteken és a Közös-erdő szélén. Fő témája a Kolon-tónál megtalálható orchidea fajok bemutatása, de emellett sok más érdekességet tudhatunk meg az itteni élőhelyekről és természetvédelmi kezeléseikről. A hazai kosborok kedvelői számára a május-júniusi időszakot ajánljuk, mivel a legtöbb orchidea ekkor virágzik. Érdemes azonban az év többi szakaszában is kilátogatni a területre, például a mostani, őszi aszpektusban csodálatos látvány, ahogy az őszi kikerics virágai rózsaszín tengerként borítják a gyepeket.
A tanösvények megközelítéséről és útvonalairól és a szakvezetéses túrákról további információk érhetők el a Tanösvények és a Programtár menüpont alatt.