Összefoglaló a februári Kolon Kávézóról

Előadás

A Futóhomok Természetvédelmi Egyesület (FTE) és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI)  2017. február 10-én, az idén második alkalommal tartotta meg „KOLON KÁVÉZÓ – Természettudományi előadások” című rendezvényét a Vino Pinceklubban, amelyen az őshonos, egykoron kipusztult, most Magyarországra újra visszatelepülő aranysakál életébe kívánta bevonni az érdeklődő közönséget.

A teltházas est, a Mosonyi Szabolcs rendező és Bagladi Erika forgatókönyvíró nevével fémjelzett „Vad Kunság” című világszínvonalú természetfilm levetítésével kezdődött. A Kiskunságban játszódó film, a puszta rejtett életét mutatja be. Főszereplői az itt élő, de leginkább éjszakai életmódot folytató aranysakálok. A sakál családon kívül megismerhetjük egy vidra életét, az üregi nyulak várát és a réti sasok szokásait is.

Ezután az aranysakálok szakértője, Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa tartott előadást, az „Aranysakál megfigyelések védett természeti területen, különös tekintettel a fotócsapdázásra” címmel. A természetvédelmi tájegység vezető beszámolójából megismerhettük a nemzeti park területén élő sakálok viselkedését, családi szokásait.

A rendezvény terepi megfigyeléssel, pontosabban meghallgatással zárult. Az érdeklődőket a helyi természetvédők az egyik potenciálisan sakálok által járt területre vezették, ahol körülbelül negyedórányi sakálhang lejátszása után egy család válaszolt is a Vadas-dűlő felől. A teliholdas éjszakában hátborzongató hatást keltett üvöltésük.