Összefoglaló a pénteki Kolon Kávézóról

A „KOLON KÁVÉZÓ – Természettudományi előadások”, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület (FTE) közös szervezésében zajló előadás-sorozat keretében, 2017. november 10-én, „A 2017-ES ÉV KÉPEKBEN” címmel, Ábrám Örs természetvédelmi mérnök tartott izgalmas és érdekes beszámolót, sok-sok képpel, a Kolon-tó 2017-es év eredményeiről, a Vino éterem pinceklubjában.

Az előadáson, Ábrám Örs saját maga által készített, gyönyörű felvételein keresztül mutatta be a Kolon-tó élővilágának alakulását és megfigyelésének eredményeit az idei év tükrében. A 24-32 cm-es jeget hozó téli hónapok alatt sem áll meg az élet a tó körül. A sok-sok érdekesség mellet szó esett például az énekesmadarak helyes etetéséről, mivel az emberek a túletetéssel sok kárt okozhatnak. Adatokkal alátámasztott ismertetéséből több védett faj felmérésének módszereiről és ezek eredményeinek kiértékeléséről hallhattunk. Megismerhettük a természetvédelmi szempontú nádvágás jelentőségét, illetve hogy a kaszálók esetében a hagyás sávok igen fontosak, mert sok növény- és állatfajnak biztosítanak menedéket. Külön érdekességként mesélte el a Kolon-tóra nézve két új orchideafaj – a tarka kosbor és az őszi füzértekercs – megtalálásának történetét. Szó esett arról is, hogy az Igazgatóság és az Egyesület 2017-ben sok közösségi programot, kirándulást és szakvezetéses túrát tartott, melyeken több mint kétezer érdeklődő vett részt.

Az előadás és az azt követő kötetlen beszélgetésen a résztvevők tágabb betekintést nyertek a Kolon-tónál folyó természetvédelmi munkákról. Az előadás-sorozat
2017. december 8-án folytatódik.

 

További képek: http://vira.hu/izsak/2017/11/13/kolon-idei-eve-termeszettudomanyos-szemm...